和菓子サロン 一祥

Japanese Sweets Salon Issho

gotoトラベル 地域共通クーポン

和菓子作り体験に「地域共通クーポン」が使えます! (お休み中です。。。) 和菓子サロン一祥は、伝統的な和菓子を材料から作る和菓子教室です。 gotoトラベルでの京都のお土産に、是非和菓子体験を。 ◯1クラス4名まで、完全予約制レッスン ◯お土産に4個お…

2020年 年間和菓子

令和2年の年間和菓子が決定しました!ピンクの表示は当教室初のレッスンになりますよ。 1月は酒まんじゅうと、数日「餡レッスン」開催。2ヶ月前の最終日にはカレンダーに予定を記載します。(1月の予定は11月の最終週) 六角移転より7年目になり、大勢の皆様…

Wagashi class in English: Sweets for autumn

Hold autumn in your hands: learn to shape chrysanthemums – a symbol of fallin Japan – from nerikiri dough at the Ohana (flower) class at Wagashi Issho nextmonth. Wagashi: Kiku (Chrysanthemum)Lesson date: October 20 (Sunday) Time: 2pm – 4pm…

Wagashi class in English

Morning glories are thought of as summer flowers but they continue blooming in Japan until November. At the Ohana (flower) class at Wagashi Issho in September, find out how to make morning glory sweets out of habutae mochi – a marshmallow-…

Wagashi class in English: Sweets for summer

Few people can say no to the adorable sweets known as waka ayu – soft pancakes wrapped around a chewy mochi filling and made to look like fish. We can’t resist them either so we’ll be taking a break from flower shapes at our monthly Ohana …

体験が楽しい!京都本

和菓子サロン一祥、和菓子体験で掲載して頂きました! かわいい若鮎レッスンです。 レシピ協力をさせて頂いた、UCHU wagashiさんの「宝石の菓子」も発見!!www.amazon.co.jp

Wagashi class in English: Sweets for summer

Summer flowers continue to bloom at Wagashi Issho. Students will learn to make a sweet that looks like a tessen, a species of clematis, at the June Ohana (flower) class. Made by folding soft uiro dough into petals, this sweet is one of the…

その他クラスについて

◯プライベートレッスン 遠方の方、多くを短期間で学びたい方、親子友人同士で気軽に参加したい方に向けてプライベートレッスンを承っています。 4名様以上 和菓子:その月の和菓子 金額:上記レッスンと同額×人数 3名様以下、過去開催した和菓子でのレッスン…

Beans in winter

Warm yourself up this winter with red bean soup made from scratch. In the January class at Wagashi Issho, participants will start the year at the beginning: by learning to make the red and white bean pastes used to fill many traditional Ja…

Wagashi class in English: More sweets for winter

The days grow ever shorter but soon tsubaki will bloom all around, bringing colour to even the darkest days of winter. At December’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho, learn to make adorable camellia sweets from domyoji flour. Wagashi:…

Wagashi class in English: Sweets for winter

Rittou – the first day of winter, according to the old calendar – falls on November 7 this year. So this month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho will show you how to make winter flowers out of kinton dough. Wagashi: Suisen (Narcissus…

Wagashi class in English: Sweets for autumn

Hold autumn in your hands: Learn to shape chrysanthemums – a symbol of fall in Japan – from nerikiri dough at the Ohana (flower) class at Wagashi Issho this October. Wagashi: Kiku (Chrysanthemum) Lesson date: October 7 (Sunday) Time: 10am …

9月 おはぎ

9月はおはぎレッスンです。 粒あん、黒胡麻、きな粉、こしあん。 素材の魅力を存分に引き出して、素朴なお萩をつくりますよ。 ご予約お待ちしております! https://wagashi-issho.com/reserve

Wagashi classes: Sweets for late summer

This morning glory sweet is worth waking up early for. At this month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho, find out how to make habutae mochi – a marshmallow-soft confection that melts away in your mouth like summer vanishing. Wagashi: …

和菓子トラベル 阿波和三盆への旅 第三話

和菓子トラベル 阿波和三盆への旅 第三話公開しました。 https://wagashi-issho.com/column/index 和三盆を知るため、ライターの長友麻希子さんに案内してもらった阿波への旅の完結編です。一番拝見したかった「研ぎ」の作業を見学させて頂きました!感激の…

2018 8月 あんみつ

8月のご予約始まりました! あんみつ ふるふる寒天とシュワッと淡雪羹。 白玉団子など、一つ一つ手作りします。 シロップも2種類ありますよ。 https://wagashi-issho.com/reserve ご予約お待ちしております。

Wagashi classes: Sweets for mid-summer

Cool off with this peony sweet as the temperature climbs and summer gatherssteam.This month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho will show you how tomake kuzu manju – an arrowroot confection that offers relief from the heatwith its glis…

NHK文化センター 京都教室 5/30

5/30 NHK文化センター京都教室 家庭で出来る 初夏の和菓子つくり 〜水ようかんと抹茶大福〜 風薫る季節、食感や香りで初夏を満喫しましょう。ふんわり口溶けの水ようかんと新緑をイメージした抹茶大福を作ります。 ご予約は↓こちらで承っております。 NHK文…

Wagashi classes in English: Sweets for tea

One of the highlights of a traditional Japanese tea gathering, omogashi – main sweets – evokes a sense of the season. Nature serves as the main source of inspiration for these sweets, with flowers being a popular choice. The Ohana Series (…

Wagashi classes: Sweets for the rainy season

In Japan, large blue and purple blooms – hydrangea – are a symbol of the rainyseason.Wagashi makers have various ways of evoking this flower through theirconfections. The monthly Ohana (flower) class at Wagashi Issho will showparticipants …

6月 葛焼き

6月のレッスン、「葛焼き」 日程をカレンダーに記載しました。 https://isshoapps.appspot.com/reserve 定番は四角ですが、丸にしたり抹茶を入れたり、色々アレンジする予定です。 皆様のご参加お待ちしております!

5月 ういろう製 青梅

今月の和菓子 外郎製 「青梅」です。 上生菓子の一つ、外郎(ういろう)という米粉主体の生地で作ります。 本来青梅の味はしませんが、今回は餡に工夫をしますよ。 餡の卵の黄身を入れた黄身餡と、もう一つ作る予定。 ギリギリまで試作しており、お知らせが…

4月 よもぎ羽二重

4月のレッスン、よもぎ羽二重です。 フワフワの羽二重によもぎを加えて仕上げます。 きな粉でアレンジ、2種類の和菓子になりますよ。 https://isshoapps.appspot.com/reserve 5月の予約もはじまりました! 皆様のご予約お待ちしております。

辻徳和菓子プロジェクト

3/23〜25 辻徳和菓子プロジェクトで、レッスン開催します。 辻徳×筒描屋toko×和菓子サロン一祥tokoさんの和菓子の絵をもとに、辻徳さんが懐紙を制作。それに合わせて特別レッスンを開催します。とってもかわいい懐紙付き!!是非ご参加下さいね〜。 辻徳さん…

3月 いちご大福

3月はいちご大福です。 毎回とっても人気のあるいちご大福。 皆様のご参加お待ちしております! https://isshoapps.appspot.com/reserve

English wagashi classes: Sweets for spring

The days are still cold but spring is definitely on the way. In anticipation of warmer days, the theme of spring sweets continues at Wagashi Issho. Students will learn in March to make a sweet that evokes a peach tree in full bloom. April’…

筒描屋 tokoさん

筒描屋 tokoさんの作品を拝見しに、文化博物館へ。懐紙の辻徳さん主催のプロジェクトのご縁で伺ったのですが、素晴らしい賞をとっておられました! 別館での2人展は2/18まで。是非tokoさんの世界を覗いてみてくださいね。3月下旬、辻徳和菓子プロジェクト特…

和菓子トラベル 第3回第1話

コラムサイト 和菓子トラベル「阿波・和三盆の里へ 第一話」を掲載しました。ライター長友さんと今回は阿波へ!!ちらりと覗いて行ってくださいね〜。 wagashi-issho.com

2018 あけましておめでとうございます

謹んで新年のお慶びを申し上げます。旧年中には和菓子教室にご参加頂きありがとうございました。初めてご参加や、数年越しのご参加。沢山の方が一祥に足を運んで下さる事、感謝の言葉もありません。本年もどうぞよろしくお願いいたします。 ◯2月の「こなし製…

Japanese sweets classes in English

Ever wanted to make Japanese sweets from scratch? Monthly classes in English are being offered from January 2018 at Wagashi Issho, a confectionery school in Kyoto conveniently located near the Karasuma-Rokkaku junction. In the first class,…

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