和菓子サロン 一祥

Japanese Sweets Salon Issho

Beans in winter

Warm yourself up this winter with red bean soup made from scratch. In the January class at Wagashi Issho, participants will start the year at the beginning: by learning to make the red and white bean pastes used to fill many traditional Ja…

Wagashi class in English: More sweets for winter

The days grow ever shorter but soon tsubaki will bloom all around, bringing colour to even the darkest days of winter. At December’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho, learn to make adorable camellia sweets from domyoji flour. Wagashi:…

Wagashi class in English: Sweets for winter

Rittou – the first day of winter, according to the old calendar – falls on November 7 this year. So this month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho will show you how to make winter flowers out of kinton dough. Wagashi: Suisen (Narcissus…

Wagashi class in English: Sweets for autumn

Hold autumn in your hands: Learn to shape chrysanthemums – a symbol of fall in Japan – from nerikiri dough at the Ohana (flower) class at Wagashi Issho this October. Wagashi: Kiku (Chrysanthemum) Lesson date: October 7 (Sunday) Time: 10am …

9月 おはぎ

9月はおはぎレッスンです。 粒あん、黒胡麻、きな粉、こしあん。 素材の魅力を存分に引き出して、素朴なお萩をつくりますよ。 ご予約お待ちしております! https://wagashi-issho.com/reserve

Wagashi classes: Sweets for late summer

This morning glory sweet is worth waking up early for. At this month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho, find out how to make habutae mochi – a marshmallow-soft confection that melts away in your mouth like summer vanishing. Wagashi: …

和菓子トラベル 阿波和三盆への旅 第三話

和菓子トラベル 阿波和三盆への旅 第三話公開しました。 https://wagashi-issho.com/column/index 和三盆を知るため、ライターの長友麻希子さんに案内してもらった阿波への旅の完結編です。一番拝見したかった「研ぎ」の作業を見学させて頂きました!感激の…

2018 8月 あんみつ

8月のご予約始まりました! あんみつ ふるふる寒天とシュワッと淡雪羹。 白玉団子など、一つ一つ手作りします。 シロップも2種類ありますよ。 https://wagashi-issho.com/reserve ご予約お待ちしております。

Wagashi classes: Sweets for mid-summer

Cool off with this peony sweet as the temperature climbs and summer gatherssteam.This month’s Ohana (flower) class at Wagashi Issho will show you how tomake kuzu manju – an arrowroot confection that offers relief from the heatwith its glis…

NHK文化センター 京都教室 5/30

5/30 NHK文化センター京都教室 家庭で出来る 初夏の和菓子つくり 〜水ようかんと抹茶大福〜 風薫る季節、食感や香りで初夏を満喫しましょう。ふんわり口溶けの水ようかんと新緑をイメージした抹茶大福を作ります。 ご予約は↓こちらで承っております。 NHK文…

Wagashi classes in English: Sweets for tea

One of the highlights of a traditional Japanese tea gathering, omogashi – main sweets – evokes a sense of the season. Nature serves as the main source of inspiration for these sweets, with flowers being a popular choice. The Ohana Series (…

Wagashi classes: Sweets for the rainy season

In Japan, large blue and purple blooms – hydrangea – are a symbol of the rainyseason.Wagashi makers have various ways of evoking this flower through theirconfections. The monthly Ohana (flower) class at Wagashi Issho will showparticipants …

6月 葛焼き

6月のレッスン、「葛焼き」 日程をカレンダーに記載しました。 https://isshoapps.appspot.com/reserve 定番は四角ですが、丸にしたり抹茶を入れたり、色々アレンジする予定です。 皆様のご参加お待ちしております!

5月 ういろう製 青梅

今月の和菓子 外郎製 「青梅」です。 上生菓子の一つ、外郎(ういろう)という米粉主体の生地で作ります。 本来青梅の味はしませんが、今回は餡に工夫をしますよ。 餡の卵の黄身を入れた黄身餡と、もう一つ作る予定。 ギリギリまで試作しており、お知らせが…

4月 よもぎ羽二重

4月のレッスン、よもぎ羽二重です。 フワフワの羽二重によもぎを加えて仕上げます。 きな粉でアレンジ、2種類の和菓子になりますよ。 https://isshoapps.appspot.com/reserve 5月の予約もはじまりました! 皆様のご予約お待ちしております。

辻徳和菓子プロジェクト

3/23〜25 辻徳和菓子プロジェクトで、レッスン開催します。 辻徳×筒描屋toko×和菓子サロン一祥tokoさんの和菓子の絵をもとに、辻徳さんが懐紙を制作。それに合わせて特別レッスンを開催します。とってもかわいい懐紙付き!!是非ご参加下さいね〜。 辻徳さん…

3月 いちご大福

3月はいちご大福です。 毎回とっても人気のあるいちご大福。 皆様のご参加お待ちしております! https://isshoapps.appspot.com/reserve

English wagashi classes: Sweets for spring

The days are still cold but spring is definitely on the way. In anticipation of warmer days, the theme of spring sweets continues at Wagashi Issho. Students will learn in March to make a sweet that evokes a peach tree in full bloom. April’…

筒描屋 tokoさん

筒描屋 tokoさんの作品を拝見しに、文化博物館へ。懐紙の辻徳さん主催のプロジェクトのご縁で伺ったのですが、素晴らしい賞をとっておられました! 別館での2人展は2/18まで。是非tokoさんの世界を覗いてみてくださいね。3月下旬、辻徳和菓子プロジェクト特…

和菓子トラベル 第3回第1話

コラムサイト 和菓子トラベル「阿波・和三盆の里へ 第一話」を掲載しました。ライター長友さんと今回は阿波へ!!ちらりと覗いて行ってくださいね〜。 wagashi-issho.com

2018 あけましておめでとうございます

謹んで新年のお慶びを申し上げます。旧年中には和菓子教室にご参加頂きありがとうございました。初めてご参加や、数年越しのご参加。沢山の方が一祥に足を運んで下さる事、感謝の言葉もありません。本年もどうぞよろしくお願いいたします。 ◯2月の「こなし製…

Japanese sweets classes in English

Ever wanted to make Japanese sweets from scratch? Monthly classes in English are being offered from January 2018 at Wagashi Issho, a confectionery school in Kyoto conveniently located near the Karasuma-Rokkaku junction. In the first class,…

12月 はなびら餅

12月のはなびら餅レッスン、始まりました。 あっという間の一年でしたね。 明日空席あり〼。 https://isshoapps.appspot.com/reserve 味噌餡のふんわり餅菓子、是非ご参加下さいね。

2018年 月々の和菓子

お待たせしておりました、来年のレッスン内容が決まりました!! 色付きの月は、今までに無い初めてのレッスンとなります。 2月のこなし製三色団子も、厳密に言うと初めてでした。。。 来年もどうぞよろしくお願いいたします。

藤工房さんでの体験教室

珈琲と和菓子体験教室 今回も藤工房さんで体験教室を開催させて頂きますよ! ご予約は藤工房さんにお願い致します。 【タイムスケジュール】12月9日(土)10時~12時 珈琲教室13時30分~15時 和菓子教室【お申込み方法】参加ご希望のコースをメール(info@fu…

芋きんつば

きんつばレッスン始まりました。芋きんつば、焼きたてとろける美味しさ。皆さまのご参加お待ちしております。 https://isshoapps.appspot.com/reserve来年の予定がまだでておらず、大変申し訳ありません。 もうしばらくお待ちくださいね。早々に餡レッスンも…

十三夜

本日十三夜です。京都の澄んだ空に、名残りの月。 栗名月の本日ですが、栗蒸し羊羹レッスンは終わり11月はきんつばです。芋きんつば、小豆きんつば、両方作りますよ。皆様のご参加、楽しみにお待ちしております!https://isshoapps.appspot.com/reserve

Miho Kataoka First Promotion

片岡実保さんの個展に伺いました。 イスラエルから帰ってこられると、和菓子教室に来て下さいます。 遠い国を思わせる、色合い。 https://www.kyoto-minaka.com

六角蓮 個展 「水縹」

堺町画廊にて、書と和菓子一六を一緒にしている六角蓮先生の初個展。 六角蓮 個展 「水縹」 10月3日(火)~8日(日)11:00~19:00 最終日18:00まで http://sakaimachi-garow.com/blog/ 素敵な空間、作品、是非〜!

11月 きんつば

11月はきんつばレッスンです。 夕日をぼんやり眺めている時、 急にその雰囲気がきんつばに合うような気がして撮ってみました。 たしかに、秋の気配。

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